Ak cyperský parlament neschváli záchranný balík, krajine hrozí bankrot

18.03.2013 Celý región

Brusel 18. marca (TASR) - Cyperská vláda sa snaží zmeniť výšku odvodu na bankové vklady, aby ochránila drobných sporiteľov, informoval Wall Street Journal (WSJ).

Podľa informovaných zdrojov chce vláda predložiť Euroskupine návrh na zmenu výšky odvodu, ktorým sa majú sporitelia podieľať na záchrane cyperských bánk.

Drobní sporitelia by mali dať zo svojich úspor menší podiel, než sa plánovalo.

Nový návrh počíta s tým, že odvod z vkladov do výšky 100.000 eur by predstavoval 3 %, z vkladov od 100.000 eur do 500.000 eur 10 % a z vkladov nad 500.000 eur by bol 15 %. Minulý týždeň schválený návrh záchranného balíka pre Cyprus predpokladá odvod vo výške 6,75 % na vklady do 100.000 eur a na vklady nad 100.000 eur odvod vo výške 9,9 %. Aj podľa nového návrhu by odvod z bankových vkladov mal na záchranu bánk prispieť celkovou sumou 5,8 miliardy eur.

Podľa WSJ budú ministri financií eurozóny o novom návrhu cyperskej vlády rokovať ešte dnes. "Pokiaľ zostane celková suma 5,8 miliardy eur, myslím, že to každý podporí," uviedol pre WSJ nemenovaný predstaviteľ eurozóny. "Ale samozrejme, že najprv musia ministri financií a Trojka poznať presné čísla a byť presvedčení, že to bude fungovať," dodal.

Cyperská vláda si nemôže byť istá, že parlament dnes schváli záchranný balík. Rozhodujúce zasadnutie parlamentu sa začne dnes o 15.00 SEČ. V prípade, že balík neprejde, krajine hrozí neriadený bankrot a nútený odchod z eurozóny, varoval prezident Nikos Anastasiadis.

Približne tretina vkladov v cyperských bankách patrí zahraničným majiteľom kont.

Cyperský parlament rozhodne o odvode z bankových vkladov až v utorok

Cyperský parlament nebude rozhodovať o spornom zákone o odvode z bankových vkladov dnes, ako sa plánovalo, informovala agentúra DPA.

Hlasovanie sa odložilo na utorok (19. 3.), uviedol šéf DIKO, jednej z koaličných strán Marios Karogian dnes v cyperskej televízii. Potvrdil to aj predseda parlamentu Giannakis Omirou: "Snemovňa reprezentantov sa stretne zajtra o 18.00. Dôvodom je, že existuje niekoľko zmien v návrhu zákona, ktoré teraz treba objasniť a vysvetliť."

Nemecká agentúra DPA zistila z kruhov cyperského parlamentu, že mnohí poslanci nie sú ochotní podporiť odvod z bankových vkladov. Karogian odvod označil za "konfiškáciu bez výberu". Ďalší poslanec označil politiku eurozóny za vydieranie a nemorálnosť.
 
Banky zostávajú zatvorené
Cyperské banky zrejme zostanú zatvorené aj v utorok (19. 3.). Dnes to uviedla cyperská televízia s odvolaním sa na kruhy z cyperského ministerstva financií, informovala agentúra DPA. Oficiálne stanovisko by malo byť známe dnes popoludní.

Dnes sú cyperské banky zatvorené pre sviatok. Vláda chce nechať zatvorené banky aj v utorok, aby zabránila po ich otvorení odlevu miliárd do zahraničia.

Na letisku v Larnake videli niekoľko lietadiel z Ruska a Ukrajiny, uviedli cyperské médiá. Podľa médií na Cyprus prileteli ruskí oligarchovia. Špekuluje sa, že chcú uzavrieť s cyperskými bankami nové dohody, alebo že chcú svoje peniaze presunúť z krajiny.
 
 

Vyberte región